Berberyna jest jednym z alkaloidów zidentyfikowanych w glistniku jaskółczym zielu. Ponadto występuje m.in. w krzewach Berberis fremontii, Berberis vulgaris L. (berberysie pospolitym), Berberis aristata oraz Berberis aetnensis (najprościej ująć je jako berberysy). Podsumowanie Wydaje się, iż berberyna działa na człowieka poprzez hamowanie [...]
[...] Myślę, że Zdecydowanie nie powinieneś taki być. Jeżeli do tej pory byłeś, to sam widzisz do czego doprowadziło to Ciebie pod kątem zdrowia organizmu. Bez wątpienia wyniki poziomu glukozy we krwi jest niepokojący i warto pójść po głębszą analizie w kierunku insulinooporności lub też cukrzycy. Sugeruję również wprowadzić zmiany w Twoim stylu [...]
Cześć. Jakis czas temu zacząłem mierzyc sobie poziom glukozy we krwi glukometrem i nastepujace wyniki codziennie nadczo: piątek 108 sobota 98 niedziela 112 poniedzialek 108 wtorek 100 Wedlug tego co jest podane w internecie poziom cukru nadczo nie powininen przekraczac 100 i oznacza on powyzej 100 stan przedcukrzycowy. Byłem z tym u lekarza i [...]
Dlaczego ćwiczysz lub myślisz o rozpoczęciu treningów? Większość osób podejmuje się aktywności fizycznych, mając przed sobą jakiś cel. Zwykle jest to poprawa sprawności, siły, wyglądu sylwetki, ale najczęściej pada chyba na utratę kilogramów. Wiadomo jednak, że same ćwiczenia nie pomogą w zrzuceniu zbędnych kilogramów, jeśli nie zwrócimy także [...]
Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości. Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]
Nie wiem no ja bym na pewno redukował przy takim poziomie tłuszczu, ale jeśli redukcja trwa już długo, czujesz się zmęczony, to nie ma też sensu dalej się zajeżdżać. Ja bym zbadał jeszcze poziom cukru, żeby zobaczyć na jakim poziomie jest wrażliwość insulinowa, i jeśli jest ok, to możesz wejść na jakiś niedługi okres masowy.
[...] Metformina, to lek o szerokim spektrum działania. W jednym z tych działań się pokrywa z berberyną, zmniejsza insulinooporność, zwiększa glikolizę, zmniejsza produkcję cukru w wątrobie i tyle. Reszta działań jest rozbieżna, więc czemu łączyć ze sobą te dwa środki? Także metformina może obniżać poziom igf-1, a berberyna niekoniecznie i kropka.
Sportowcy, w szczególności młodzi, którzy są na początku rozwijania swojego potencjału, dążą do osiągnięcia optymalnej wydolności sportowej, w związku z czym często sięgają po różnego rodzaju pomoce. Aby wesprzeć swój organizm w dążeniu do celów, wielu z nich zwraca uwagę na suplementację diety. Przed suplementacją Pamiętać należy, że każdy [...]
Pestki dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje [...]
Cześć! Produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi, co prowadzi do szybkiego uwolnienia insuliny. Insulina jest hormonem, który pomaga regulować poziom cukru we krwi, ale również sprzyja odkładaniu się tłuszczu. Dlatego produkty o wysokim IG mogą przyczyniać się do odkładania tkanki tłuszczowej. Zdrowe [...]
[...] kiedy pracujesz tak ciężko, a waga nie zmienia się, jak byś chciała. Możliwych wyjaśnień jest kilka: Ciało dostosowuje się do nowego stylu życia: Przejście od niskiego poziomu aktywności do wysokiego może spowodować, że twoje ciało potrzebuje czasu na dostosowanie się. Pamiętaj, że waga nie jest jedynym wskaźnikiem postępów. Możliwe, że [...]
[...] jak przedstawia się moja suplementacja. Jeśli chodzi o dietę popracuje nad nią wieczorem. Nie wiem jak można zauważyć nietolerancję białka z tego co widzę nic mi nie dolega :). Ustały bóle brzucha, gniecenia etc. Zacząłem też badać sobie poziom cukru po posiłkach gdyz moja dietetyczka podjerzewala mnie o insulinoopornosc lub problemy z glukozą
Cukrzyca typu 2 (T2DM) nieuchronnie staje się jednym z najpoważniejszych zagrożeń zdrowotnych naszego wieku. W minionym roku choroba atakowała około 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotyczyć blisko 1 miliarda ludzi. Cukrzyca typu 2 jest przede wszystkim metabolicznym procesem chorobowym dotykającym naczyń (śródbłonka naczyniowego), dlatego w sposób [...]
Menopauza jest naturalnym etapem w życiu kobiety, wiąże się ze zmianą profilu hormonalnego. Czy występowaniu określonych dolegliwości związanych z menopauzą można jakoś zapobiegać? Okazuje się, że tak. Referencje: Teramura, Saki i in. Changes in cardiovascular disease risk factors during menopausal transition in Japanese women: the Circulatory [...]
Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc. Ostre odmiany [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru anseryny, albowiem po odkryciu omawianej w jednym z wcześniejszych artykułów karnozyny w wołowinie, naukowcy zaczęli poszukiwać tej substancji również w tkance mięśniowej innych gatunków zwierząt. Wprawdzie, jak [...]
Częstość występowania stanu przedcukrzycowego wśród nastolatków wzrosła ponad dwukrotnie w ciągu ostatnich 20 lat i obecnie dotyczy około 40% młodzieży z otyłością. Cukrzyca typu 2 rozpoczynająca się w młodości, której częstość występowania również wzrasta, prowadzi do powikłań mikronaczyniowych w ciągu pierwszych 20 lat po rozpoznaniu u około 80% [...]
Obliczenia naukowców i wyniki badań przeprowadzonych na reprezentatywnych grupach ludności sugerują, że w 2021 r. cukrzyca atakowała 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotykać blisko 1 miliarda ludzi. Dość płynnie staje się ona jednym z najważniejszych problemów naszego stulecia. Podsumowanie Podaje się również, że u pacjentów z cukrzycą na jakość [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]